Asbestregeling
Asbest is een mineraal dat op grote schaal is toegepast in de bouw in asbestcement vanwege goede eigenschappen als een hoge brandwerendheid en relatief lage kostprijs. Asbest kent ook toepassingen in remvoeringen, vezels ter isolatie van kabels en is gebruikt in de vorm van spuitasbest voor het isoleren van gebouwen en machinekamers in bijvoorbeeld de scheepsbouw.

Vanwege de fijne vezelstructuur, is asbest gevaarlijk, daarom is de toepassing van asbesthoudende materialen sinds de jaren zeventig ingeperkt en nu inmiddels geheel verboden voor nieuwe constructies. Door inademing van asbestdeeltjes kunnen namelijk ziektes als maligne mesothelioom of asbestose (stoflongen) ontstaan. Asbestziektes zijn erkend als beroepsziektes, maar vanwege de lange incubatietijd van soms veertig jaar of langer is het vaak lastig om werkgevers aansprakelijk te stellen. Daarom is er de asbestregeling, om gedupeerden tegemoet te komen.

Voorschot of tegemoetkoming

De asbestregeling is een voorschot op een schadevergoeding, of een tegemoetkoming van € 19.417,- bij ziekte door asbest. Via het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) kunt u meer informatie krijgen over de aanvraag. Zij dienen de aanvraag met een advies in bij de SVB. Zodra deze is goedgekeurd wordt het bedrag meestal binnen één week overgemaakt. De aanvraagprocedure kan één tot drie maanden duren.

Schadevergoeding werkgever

Wanneer uw (voormalig) werkgever aansprakelijk is, moet deze een schadevergoeding van € 59.606,- uitkeren. Dit bedrag wordt in mindering gebracht met het voorschot. De aansprakelijkheidstelling kan in zes maanden worden afgehandeld, maar vanwege juridische procedures kan dit veel langer duren.

2 gedachten over “Asbestregeling”

  1. Hallo in 2012 is mijn vader overleden door asbestkanker er werd toen gezegd dat me Vader moest tekenen voor de aanvraag maar die Kwam helaas te laat voor ons nu mijn moeder eerder ook overleden was in 1998 kon die ook niet tekenen werd toen gezegd dat het Dan niet Meer mogelijk was om in aanmerking te komen voor die uitkering als Niemand kon tekenen hoe zit dat nou precies want heb er Zelf als zoon veel last van emotie en onbegrip waar mijn vader Jaren voor gewerkt heeft en zijn dood is geworden en dat dat geld weg is zomaar wil daar graag Meer info over? Mvg jos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *